– For lav kunnskap om bivirkninger
De "hvite tannlegene":
– For lav kunnskap om bivirkninger
Blant dem som har kommet med synspunkter i forhold til den nye veilederen, er de såkalte "hvite tannlegene". – Utenfor munnhulen klassifiseres amalgam som livsfarlig avfall mens det fortsatt anbefales som tannrestaureringsmateriale, sier tannlege Bjørn Oppedal fra Tønsberg. Oppedal har i et brev til Helsetilsynet tidligere i år presentert en rekke forskningsbaserte argumenter som peker klart i retning av utfasing av amalgam. Han stiller også spørsmål ved tannlegestandens oppførsel i denne saken:
– Mange synes at tannlegestanden opptrer hyklersk som ikke vil ta ansvar for til dels kjente, men også mulige ukjente bivirkninger forårsaket av amalgam. I likhet med tobakkindustrien kan odontologien også hevdes å ha skjult kunnskaper om reelle bivirkninger. Hvis Helsetilsynet og tannlegestanden ønsker å opprettholde en tilfredsstillende grad av troverdighet i denne saken, bør man ta hensyn til dette ved utarbeidelsen av nye veiledere for bruk av tannrestaureringsmaterialer, sier Oppedal.
– I denne sammenheng bør man også vurdere påstanden om at kun 0,1 % av pasientene reagerer på tannrestaureringsmaterialer. Da professor Ivar Mjør fremmet denne påstanden midt på 80-tallet, ba jeg ham offentlig om å forevise vitenskapelig dokumentasjon for erklæringen. Det eneste han imidlertid kunne vise til var at antall bivirkningsrapporter var så få, sier Oppedal, og legger til:
– Når både fagfolk og legfolk systematisk blir opplært til å tro på dogmatisk informasjon, vil dette gjenspeiles i samfunnets påfølgende trosstruktur. Således ville en tidligere tids ekspertise anse jordkloden for flat, uansett om den var aldri så rund. Det ville heller ikke ha foreligget så mange rapporter på at den var rund på den aktuelle tiden. Således kan selvfølgelig ikke antall bivirkningsrapporter fra uinnvidde tannleger og leger legges til grunn for troverdige vitenskapelige vurderinger av eventuell bivirkninger av tannrestaureringsmaterialer. Det blir kanskje mer troverdig om nåværende representanter for tannlegehøyskolene og NIOM gjentar påstandene, men det endrer ikke de reelle forholdene.
Helsetilsynet vil ikke kommentere eller konkludere i forhold til veilederen før den har vært gjennom både en intern høring i tilsynet og ekstern høring i fagmiljøene. Fagsjef Ola Johan Basmo kan imidlertid fortelle at Helstilsynet ikke vil gå inn for noe forbud mot amalgam, men sørge for at veilederen inneholder retningslinjer for reduksjon av amalgambruken i tannpleien.
Tidende vil følge opp de faglige og politiske sidene ved denne saken senere.
Tekst og foto: Odd Letnes